Tuesday, December 8, 2009

Kisah Cloth Diapers

Bagaimana Lina mula kenal dengan Cloth Diapers... sebelum bersalinkan Hakimah memang ada keinginan nak bercloth diapers ada la juga buat research kat internet... tapi hajat tu tak terlaksana sebab memandangkan malas nak kena basuh dan harganya yang mahal... maunyer tak mahal satu CD dah dekat 5o hinggit... masa tu la pk kan.. Lepas 1 bulan lebih melahirkan... Mak cakap.. "Kakak mak ada beli lampin untuk kamu 3 untuk Ima 2.. (adik Lina yang ada anak kecik juga)" terpk juga Lina masa tu.. mak dah bagi ambik jer la..

So try ler pakai yang ada tu.... wah menarik juga kan... so order la lagi masa tu lunatots buat promotion rm250 untuk 5 cd dan extra 5 insert... so beli jer la... tak pk aper aper pun masa tu... tapi bila dah lama pakai rasa cam best pulak sebab tak payah beli pampers dah... tapi mula-mula pergi shopping lepas berCD tu cam pelik la juga kan... selalunya lama sangat dok kat tempat pampers membandingkan harga mana lebih murah dan berkualiti untuk di pakai... Tapi Hakimah ruam juga sebab Disposable Diapers (DD)

Lagi satu miracle yang berlaku lepas berCD ialah... Hakimah sudah hilang ruam... bukan hanya di tempat itu malahan ruam seluruh badannya... sungguh ibu takkan berpaling dari memakai CD kalau macam tu... krim yang dibeli pun boleh dah nak let go...

Lepas tu mula la Lina rasa nak share ngan sumer orang kat sekolah betapa bestnye memakai CD dan kepuasan... cuma perlu kerajinan la pulak nak basuh kan.. nak basuh CD tak der la susah seperti yang dibayangkan sebelum ni.. sebab Lina bilas jer... buang poo poo kalau ada .. masukkan CD dalam laundry bag.. campak dalam washing machine masukkan sedikit sahaja sabun baby dan basuh... lepas tu sidai.. Mudah kan

Duit lebih yang selalunya kena beli pampers bulan-bulan boleh jimat (x der la jimat pun.. Shopping yang lain sebenarnya tanpa rasa bersalah pk.. ala pampers x beli lagi) dan lagi baik kalau breastfeed sekali sebab susu pun x perlu beli... aahh like in heaven bleh tambah duit shopping... oleh simpan di bercuti)


Ni Ajim ngan stok CD yang baru sampai.. nak bagi kat saper stok CD tu... bukan bagi tapi jual.. kat kengkawan jer thn ni ngan thn depan ramai yang bersalin.. bak omputih kata SHARING IS CARING... so lina nak semua kawan-kawan rasa betapa bestnye tak payah spent duit bulan2 beli pampers

inside box... nak kira cukup ke x sebab dalam resit tu tulis 50 pcs... tapi Lina order 56 pcs untuk snap button...

lepas kira... ok cukup...

AIO CD... All in one CD amat bagus untuk orang yang malas keluarkan dan masukkan insert.. sama macam pakai pampers biasa cuma bezanya jangan dibuang.. mahal ni dek non...
tapi satu keburukannya.. lambat ler kering... kalau sidai dalam umah ambik masa dua hari nak kering..

Lina sidai dalam bilik jer... 3 hari sekali baru basuh.. (kan Lina cakap.. Lina bukan rajin pun)


Insert perlu dianginkan supaya cepat kering...


CD tak per x anginkan pun mudah kering... tolong abaikan betapa bersepahnye katil 2 tingkat tu.. bilik ni belum berpenghuni lagi.. bila anak-anak dah besar nanti kot


Pengudaraan bilik in amat baik.. kerana siling yang tinggi dan ada tingkat lagi...


Ini model cd... Lina masih ada dua orang anak yang memakai lampin.. haruslah Lina menggunakan CD sebab kalau tidak sebulan DD sahaja hampir rm200 tu kalau dapat DD yang ada sale... kalau x.. sendiri mau ingat ler..

1 comment:

NikNadim said...

ha sama la kita...memula pakai pastu berfikir utk 'sharing is caring'...order buat stok n jual kat cikgu2 kat skolah....hasilnya ramai yg mula nak cuba...puas ati dpt share kebaikan!